Produkty naturalne, bez ulepszaczy, wytwarzane ręcznie | Szybka i bezpieczna dostawa | WYSYŁKI NA TERENIE POLSKI
Pastrami
Opis
Pastrami to długopeklowana wołowina, która nacierana jest odpowiednio pikantną mieszanką przypraw, następnie wędzona, a na końcu parowana. Cały proces trwa minimum tydzień w zależności od techniki. Pastrami zawdzięcza swoja swoją popularność nowojorskim delikatesom, gdzie najczęściej podawane jest w bajglu lub chlebie żytnim z musztardą i piklowanym ogórkiem. Można powiedzieć, że nie ma jednej słusznej mieszanki przypraw i metody jego przygotowywania. Ile miejsc (nawet w samym NY), tyle rodzajów pastrami. Metody podania też są różne: od cienkich plastrów, po grubo siekane lub rwane kawałki mięsa. Dzięki temu każdy może wybrać wersję, która mu najbardziej odpowiada. U nas znajdą Państwo stosunkowo cienko skrojone pastrami. Dlaczego pastrami jest raz chudsze a raz bardziej "tłuste''? Przede wszystkim jest to uwarunkowane budową mostka wołowego, który składa się z dwóch płatów mięśni. Między nimi znajduje się przerost kolagenowo-tłuszczowy. Kolagen, to on nadaje sprężystości! Dzięki niemu pastrami nie będzie suche, ani zbyt kruche! W wersji na ciepło ma formę galaretowatą, a na zimno zastyga i często jest mylony z przerostami tłuszczowymi. Z ciekawostek, w NY słynne KATZ Delikatessen serwuje dwa rodzaje pastarmi „juicy” kawałki z przerostami, czyli z szerszej części mostka pełnej kolagenu i tłuszczu, i „lean” - kawałki z tylnej, chudszej części (u nas często nazywanej filetem). Zależne jest to również od wieku i rasy krowy, z której pochodzi mostek. Sposób przygotowania: Do rondelka lub na patelnię nalać odrobinę wody, włożyć plastry i zagotować. Podgrzewać ok. 1-2 min. od momentu zagotowania. Rekomendujemy podanie w chlebie tostowym Pullman lub na chlebie żytnim z sosem rosyjskim, ogórkami lub kiszoną kapustą. Skład: mostek wołowy peklowany zalewowo, parzony, podwędzany, sól, cukier brązowy, ziarna kolendry, pieprz, papryka wędzona ostra, płatki chili, ziarna jałowca, czosnek, koper włoski, gorczyca, cynamon, goździki, liść laurowy, substancja konserwująca E250. |
Mateusz
Przepyszne! Polecam spróbować każdemu.
anonim
Bardzo dobre
Małgorzata
Bardzo dobrze przyrządzone, polecam
Krystyna
Absolutna rewelacja. Najlepsze pastrami jakie w zyciu jadlam.
Katarzyna
Przepyszny smak. Rozpływa się w ustach.